Friday, December 31, 2010

this 1432H | coming 2011.

i SHOULD 
NEVER expect. 
NEVER demand.
 NEVER assume.


i SHOULD KNOW  
my limits.
 KNOW 
my role. 
KNOW  
where i stand.


i WONT GET 
affected. 
 GET 
jealous.
 GET 
paranoid.


.i'LL JUST BE HAPPY.

Thursday, December 30, 2010

vespa




Monday, December 27, 2010

tak suka aku.. lalala.


aku memang tak suka orang kacau aku tengah tido. nak tengok aku mengamuk, sila cuba dan try malah boleh testing skali. silakan..
aku tak suka kau yang lebih².
aku tak suka bercakap bila aku rasa aku taknak bercakap.
aku tak suka bergaul bila aku rasa aku taknak bergaul.
aku tak suka di suruh. 
aku tak suka menyuruh.
aku tak suka kecoh², bising no hal.. kecoh jangan. ape beza nya? cari dalam kamus.
aku tak suka kau, hipokrit!
aku tak suka dia, pendusta!
aku tak suka korang, para backstabber!
aku tak suka jaga tepi kain orang lain. sebab aku tak rasa aku nie besh dari orang lain tue. lantakk!

aku
ade dunia aku sendiri.
cukup ade lappy kesayangan yang hadir bsama brodben gilaan.
memadai ada nset yang hidup segan mati tak mau. HAHA
aku boleh hidup dalam bilik sorang².
kau nak cakap apa? suka kau laa! 
tak reti aku nak selotep mulut orang laa.
aku berubah kerana keadaan sekeliling.
yesh, itu mempengaruhi aku!
sekian. 


Saturday, December 25, 2010

Friday, December 24, 2010

30 hari tersudahnya



30 hari bagai 1 tahun.
seronok, sangat! 
30 hari.
belajar macam².
30 hari.
3 hari je tak mengantuk.
bayangkan?
30 hari.
cukup untuk menjadikan kot aku bau seperti akulah perokok tegar.
30 hari.
setiap hari menghitung hari untuk ke 30 hari.
30 hari.
genap pada hari ini.

Wednesday, December 22, 2010

sila percaya

okey.. nie tajuk actually cite pasal masalah saat kau atau aku 'menembak' sesuatu dengan BUKAN menggunakan raifal, karbin mahupun pistol! bukan juga mengenai 'menangkap' OKT atau OYDS. ini adalah mengenai pengunaan digital single-lens reflex cameras, okey.. atau bahase y korang paam DSLR! saat² tersebut pasti menarik khalayak umum untuk melihat kedudukan anda..~  sekali dan pertama, pada yang tak faham dan takkan faham orang yang jenis 
' i Photography ' akan mula  
bertutur: "uh, perlu ke sampai meniarap begitu nak amek gambo? orang PRO takde wat gitu pon! nampak sangat xPRO." 
lagi soklan: " kenapa nak gaya macam tue time nak amek gambar?" erk?..
lagi kenyataan: "HAHA, kelakar gile cara dia amek gambar!" ouh.. banyak betul 'gile' dia. (takde kene mengene dengan kesalahan memegang kemera)
kenyataan lagi: " pergh! gaya amek gambar bkan maen lagi, hasilnya nanti lawo lagi nenek aku snap!" 
kenyataan pasti! : "HAHA, kenapa tak baring je?" (nie kalo kedudukan badan korang ala² nak me'landing' badan laa)
kenyataan paling setuju: ''cepat², putograper tue nak amek gambo!'' aminn.. moge jadi sungguh putograper tue!
 

jawapan untuk anda², mane anda tau mereka yang PRO tak bergaya dengan pelbagai cara ha? senang canie, ekot cara aku. aku dalam amek² gambo nie sume aku penah. meniarap, baring cangkong.. sume ade! untuk ape? untuk gambar yang kita nak laaa.. kan? jangan laa malu. memang malu perisai orang beriman, tapi agakla. selagi tak langgar devider hukum syara', ia masih di jalan 'no hal lah!'. 

kedudukan time amek gambar nie penting actually. tak kesa kalau anda² tertonggang tebalik pon! kedudukan badan yang sesuai yang dapat mengurangkan gerakan atau getaran semasa shutter ditekan. kedudukan yang betul dapat menghasilkan gambar berkualiti dan lebih tajam dan ++  memuaskan. 

kalau time tengah berdiri, jangan di bukak ketiak tue luas², makin luas makin laa kuat vibrate jadi. kaki mesti terbuka, jangan rapatkan. tak stabil badan! kalo tak cukup ruang, kalo rase perlu besandar, sandar jele. kalo ade benda yang dapat ampu tangan kita pon okey. lagi stabil so, kurang laa vibrate.

macam anda² yang tak biase meniarap, rapatkan tangan. jangan pegang kemera dengan cara ketiak terbukak luas. cara cani dapat kukuhkan lagi pegangan dan mengurangkan pergerakan semasa shutter ditekan.

untuk time amek gambar cara duduk or cangkok, etc.. tangan mesti di ampu lutut, jgan biarkan tangan tgantung di ampu angin. HAHA. 

okey? setel. nie je mampu. aku berkongsi apa yang aku ada. takde macam mane nak kongsi.  kalo ada anda² yang baru² berjinak kalo ade kursus ke ape ke untuk asas fotografi, pergi le. tak rugi pon. dari asek dok berlagak dengan kemre beso tue tegantong kat leher, hakikatnya tak reti gune, rugi!
 
selamat semuanya, selamat aku jua!

Friday, December 17, 2010

aku yang rajin.

nie namanya bila di tag kalo aku rajin, aku watla. agipon aku tak masuk ofis pagi nie, Tuan Majistret takde, Puan Hakim pon takde. so, lepak rumah is the besh way dari duduk ofis tanpa sebarang kerja (melangok). HAHA.

tag nie mengenai 25 perkara tentang aku. nak baca? taknak sudah. aku pon tak heran. yang baca tue trimas la ye.. :)

pertama sekali benda yang penting dalam hidup aku, adalah iman. takde iman, takde la aku sebaik ini. HAHA. (yesh, aku memang perasan!).  

benda terkhir aku beli guna duit aku topup, semalam. yang mahal sikit dari topup, jam laa. time nak raya hari tue. 

aku anak ke4 dari 5 adik beradik. 3 abang, sorang adik pompuan. antara ke5² nie, aku paleng besh!

buku terakhir aku baca.. semalam. 379 Kanun Keseksaan, nak tau ape? seksaan bagi kesalahan mencuri laa.

antara ibu ngan ayah, aku lebih kepada ibu. HAHA. ayah garang. ayah orangnya serius. TAKUT! huhu. tapi orang kata prangai aku macam ayah. huh? ayah tak suka aku melawak bodoh, tapi ibu layan je. ayah tak suka aku banyak main², tapi aku suka main². cane? laen kot aku dengan ayah.

orang yang aku betol² nak jumpa dalam Malaysia nie.. Tan Sri Ghani Patail, tapi dia nak ke jumpa aku? buang maso. Datuk Azailiza Mohd Ahad pon okey gak. ehm. tingginye cecite! ins.allah satu hari nanti!

 aku nak tersangat kerjakan Umrah, tapi taktau bile. ade rejki nanti, insyaallah.

wat masa nie aku belajar lagi. cuti nie aku praktikal. undang² dan syariah pilihan ayah untuk aku. cane? terima jela. dah final year pon. tapi, dip baru. HAHA. aku tak suka pon, aku still boleh bawak. so far, takde yang mengecewakan ayah. agak nye laa.. Alhamdulillah.

bila aku ada duit sikit nanti, aku nak beli austin cooper. wahh.. mengidam. aku tak mampu nak pakai kete beso² dari aku. HAHA.

yesh! aku suka dia. SUKA okey. bukan CINTA. dia biasa. dia simple. tapi dia gojes! auuww! terpesona i nyahh!

cepat marah mmg aku la tue, tapi aku cepat sejuk.

aku akan diam bila mendengar.

aku lah pendengar terbaik.

aku suka memerhati dan kutuk dalam hati. HAHA.

aku simple. sampai ada yang cakap aku selekeh. takde hal lahh! mulut kau, apa aku susah.

aku suka hitam. hitam tandanya manis, masin kadang² je. macam kicap. dunia dan kehidupan pon adakala macam kicap. 

aku suka putih. putih tandanya suci.

aku suka merah jambu. merah jambu tandanya aku 'jambu'! auww! HAHA.

 aku minum susu sekarang. sebab aku kurang kalsium.

aku cepat berubah mood. 

aku ade K660i, Aspire 4935, Nikon D90.

aku suka kumpul koleksi jam. Swatch, Patek Philippe. tapi, aku salu pakai swatch je. sempoi cket. orang tgok pon cam jam murah. nak curi mesti dua tiga kali pk. HAHA. 

aku pakai siper Fipper, hitam putih. 

aku tak suka makan. aku suka berjalan!

aku suka ABC dari cendol.

Sunday, December 12, 2010

aku dah mula ketagih!














zaman dah bteknologi sanggeh manggeh. benda nie mungkin susah cket nak jumpa. sebab dah lama kan. guna pakai dan dengar apatah lagi. besar gabak camnie letak kat rumah je.
takkan laa nak junjung ke hulu ke hilir macam iPod tue kan. mana tau satu ari nanti. 
hari nie orang sibuk dengan kemere besar gabak tue, letak kat leher. 
jadi kebanggaan. tak reti guna pon takpe. 
hatta kerap guna mode Auto pon orang tak tau. 
asal nampak hebat.
cet!! porraahh! 

esok lusa mana laa tau
orang sibuk lak ngan record player nie. besar jugak.
anak muda sekalian, try la cari record player nie. 
layan bunyi dia!
nie abg aku yang beli kat Dublin . awesome! 


lama tak semestinya tak berguna,
lama tak semestinya takde yang mencarinya..
aku dah mula ketagih! 
(^___^)



Saturday, December 11, 2010

karbon

tag dari SiTiHiDAHAJiRA. merci~ ;)

1. Adakah anda rasa anda HOT?
    SANGAT!! haha.

2. Update wallpaper anda guna sekarang.
     PERLU KE?.. haiyaak!
      
     3. Cerita about this picture.
          takde yang MENARIK pon laa. cuma banyak² trial light 
          trail aku wat nie paleng memikat hati. dats all~ ;)

    4. Kali terakhir makan pizza.
        6 Disember 10. 

    5. Lagu terakhir anda dengar.
        Ya Habibi Ali Baba. (M.U.H)

    6. Apa yang anda buat selain selesaikan tag ni?
        Edit gambar.

    7. Selain nama sendiri anda dipanggil dengan nama apa?
        cix, dodot, dsb...


    8. tag lagi 5 orang
        - MyZA SAM
        - NADiHA
        - ALiA
        - abcde..

    9.  Siapa orang nombor 1 dengan anda?
         member.

    10. Katakan sesuatu kepada orang nombor 5.
          sila lakukan tag ini. HAHA.

    11. Nombor 3 ada hubungan dengan siapa?
          Farid Kamil. ;)

    12. Bagaimana pula dengan nombor 2
          Josh Groban. ;p

    13. Kata kata cinta pada orang nombor 4?
          Chenta kau habesh! HAHA.

    14. berikan 4 fakta yang anda tahu tentang orang yang anda tag:
           - manusia
           - berakal
           - bernama
           - berjantina

    Monday, December 6, 2010

    Monday, November 29, 2010

    klise.. ;)

    bila ku kenang, ku renung..

    Cinta - kita memang mengharapkan dia menjadi milik kita. segala apa yang kita buat, kalau boleh nak dia tahu.. dan kita seboleh mungkin tak nak sakitkan hati dia. kita akan sentiasa berfikir tentang dirinya. (dalam erti lain : cinta di tujukan kepada seseorang yg kita selalu ingat dan mimpi.. tanpanya kita akan rasa sunyi dan kita cintakan sepenuh jiwa dengan hati yg ikhlas kepadanya walaupun dia buat tak tau je.)              


    Sayang - kita memerlukan dia di masa kita mahukan seseorang untuk berkongsi rahsia dan kisah duka kita. selalunya kita akan sayangkan seseorang yang menjadi TELINGA kepada masalah kita. (dalam erti lain : sayang di tujukan kepada seseorang yang boleh membuangkan masa dia untuk mendengar dan memeningkan kepalanya dgn masalah kita dan kita jugak boleh menyakitkan hati dia kerana kita bukannya cinta kepadanya)               


    Suka - kita sukakan dia kerana dia kelakar. dia happy-go-lucky. bila bersama dengan dia, kita rasa nak tergelak sampai nak pecah perut. tapi, kita taklah rindu sangat kat dia bila tak berjumpa seminggu…(dalam erti lain : suka di tujukan kepada seseorang yang boleh menjadi pelawak kepada kita. kita akan suruh dia diam sekirangnya keng kita dah nak pecah…)              


    Minat - sesuatu yang ada pada dirinya yang menarik kita untuk mendekatinya.(dalam erti lain : minat ditujukan kepada seseorang yang ada sifat, peribadi atau barang yang kita mahukan… )        


      Tetapi kita kena ingat bahawa tanpa minat , suka dan sayang kita tidak akan CINTA pada seseorang itu…        ;))

    p/s: sekadar perkongsian sahaja...

    Sunday, November 28, 2010

    desole.

    S: saya teramat kecik hati ngan awak. kite wat huluan sendiri ea. awak pon da tak perlukan saya.
    B: soe, im a heartbreaker. saya selalu kecik kan hati awak. saya takpe, saya takde perasaan.
    S: thanks for everything.
    B: my pleasure.. desole~

    beberapa hari kemudian.

    S: kenapa awak tak text saya ea?awak memang tak perlukan saya kan.ehm.
    B: erk?.. perlu ke untuk saya text awak?
    S: awak rasa tak perlu takpela.
    B: nanti hati awak bertambah kecik kalau² saya text awak.
    S: sekarang pun saya dah kecik hati.
    B: sebab tu la saya taknak text awak. maafla. bukan sengaja. u shud stay away from me laa.
    S: okey.

    beberapa jam kemudian.

    B: awak sayang saya?
    S: selagi saya bernafas. saya rindu awak.
    B: cinta sepatutnya indah.
    S: em.
    B: saya selalu kecitkan hati awak, mana mungkin awak sayang & rindu saya. saya takde masa untuk awak. saya kan manusia paling busy.
    S: terpulanglah kalau awak taknak percaya.
    B: cinta sepatutnya indah la awak. u will get someone better than me. harap awak happy. saya sayang awak, tapi kalau saya je indah, awak tak.. takde makna. kan? salam.

    p/s: andai hadirnya cinta, mengapa ia sekadar untuk menyakitkan? lebih baik ianya tak datang, kan?. so, untuk si S.. fikir² kan. HUHU. :)
     (selingan untuk kawan². senyum ikhlas!)  

    u make me smile!

    Kenangan.. bagaikan selembut salju yang berlalu, sedingin salji yang membeku, seputih kasih yang layu... yeah! saya tak pernah menafikan. betul? awak setuju?.. hihi. saya menjadi tersangat speechless bile baca entry awak tu. HAHA!
    membuat saya berfikir, macam kenal..? hoh, itu saya! mula tersenyum macam kerang busuk. camne? hoho. segan. segan. ;) saya takde diary. tapi, alhamdulillah.. Allah kurniakan saya ingatan yang kuat. 

    untuk itu, awak ada ramai lagi yang terbaik dari saya. saya niekan jenis tak bape nak setia. HAHA. betol kan? sampai sekarangla! saya solo. hilang segalanya.. kawan sekadar kenalan. kawan sekadar teman.  umur dah 20 tapi nak jumpa kawan yang betul betul kawan, hoh.. susah~ kawan backstabber bersepah, kawan talam berselerak. dunia. adatlah. takde yang sempurna.

    'let bygone be bygone' awak cakap kat saya kan?.. pengalaman mengajar kita inginkan kesempurnaan. ;)

    moga silaturahim antara kita terus berkekalan penuh keutuhan...

    "andai aku dapat berbicara dalam semua bahasa manusia...
    tapi tak punya cinta apalah erti hidup ini

    andai aku mampu menyelami segala rahsia ilmu 
    tapi tak punya iman aku belum tahu apa²
     
    andai aku mengagihkan segala yang aku miliki untuk semua 
    tapi tak punya keikhlasan pengorbanan ku tak meninggalkan bekas

    ada hal² yang tidak ingin kita lepaskan 
    insan insan yang tidak ingin kita tinggalkan
    tapi ingatlah
    melepaskan bukan bererti segalanya telah berakhir...
    melainkan awal sebuah kehidupan baru...''


    p/s: mmg da lame nak tye awak nie.. mmg word verification yang kat comment tu tersorok cam tu ea?.. kalo cam tu camne nak comment? ;D

    Thursday, November 25, 2010

    murah rejki.. aminn~

    InsyaAllah.. ade rejki.. ingin kaki ini menjejak ke Baitullah Al Haram.
    doa² kan la dipermudahkan.. & dipermurahkan rejki~
    (^____________^)

    Wednesday, November 24, 2010

    jadual untuk hidup 30 hari sekarang

    0630: bangun pagi, masuk bilik mandi, gosok gigi.

    0650: usai mandi, solat subuh.

    0700: siap² pakai baju, nak ke OFFICE. mahkamah sesyen & majistret raub.

    0720: bekpes, (kalo ade la). kalo tak, i text la sape² yang i syg.. HAHA.

    0735: da gerak g OFFICE menaiki kenderaan rasmi yang dikurniakan kepada i!

    0745: da sampai OFFICE.. ulalala~

    0800: dok OFFICE, tak pon masuk 'Open Court' sampai ase muak, mual dan loya²! (pernah dari kul0800-1315! 1 KES  je pon, huaaaa!)

    1655: i orang paling TAK excited nak pulang ke rumah.. (konon je nie, kene hipokrit cket. pelajar berdedikasi laa? HAHA.) 

    1715: baru keluar dari OFFICE. tergedek² ke kenderaan rasmi.

    1820: sampai di Singgahsana. amek mase 1 jam ye nak sampai rumah? biasala, ingat Raub takde Soping Komplex ke? mestila i pergi soping dulu! HAHA.

    2245: i pasti sudah BERADU~ (awal, memang awal, paling awal!)

    (gila la.. keje tanpa gaji. sapa nak?.. takde nye de yang nak. nie sebab aku buat Praktikal. alhamdulillah, ikhlas. ;) )

    Ayah pesan: "kalau nak berjaya, kene belajar erti susah!kejayaan bukan datang berguling guling kejar kita."

    Mahkamah Sesyen & Majistret Raub.
    gambar ini credit to Dr. Redzlan

    Saturday, November 20, 2010

    kapal merah

    hey.. HATI! kenapa?

    Tuesday, November 16, 2010

    s a c r i f i c e

    First day Pratikal..(semalam) kawan kawan aku, macam macam ragam. pening laa.. demam laa.. hati gundah laa.. macam macam ada! kalah lak Astro. hey kawan! nak pandai memang canie.. kan?..(ecece) kene banyak belajar. sabar. ilmu tak datang bergolek. usaha kene cari sendiri. tak tau jangan malu bertanya, nanti sesat tak jumpe jalan balik rumah.. sebab keje tergendala, haha! korban kan le malu tue sikit untuk kejayaan kite kawan kawan. tiada kejayaan tanpa pengorbanan. (ayat yang mudah di ungkap, tapi tidak semudah untuk melaksanakan.) ;)

    Tanpa disedari.. kita (termasukla uols yang membaca entry nie) da melakukan  banyak pengorbanan yang mendapat manfaat.  tanpa pengorbanan tiada kejayaan. (terbalikkan je ayat kat atas td, wee!). kejayaan tu manfaat lah kan?. sanggup berkorban harta, masa, keselesaan, jiwa, nafsu, dan wajib berani melakukan tindakkan yang boleh menghampirkan diri korang  menjadi yang terbaik di dunia & jugak akhirat. ;) aminn.

    credit to google

    Salam Eidul Adha buat semua.


    Selamat ber'Praktikal' DUUS Part 5!
    (Kali nie kite Korban kan masa cuti kite, okey?) senyum ikhlas.. ;)


    Friday, November 12, 2010

    Géwé?

    blogwalking dari pagi hari tadi. sekarang da stop. pening. membaca banyak sangat. nak exam pon takla membaca macam nie rupa. hihi. aku memang follow Laman Web Rasmi Futuwwah. sejak balik Melaka, aku jarang on9, so saki baki daki cuti yang tinggal nie, aku penuhkan dengan baca dan terus membaca. ada yang boleh dipraktikkan dalam diri semua, insyaAllah. kalo korang rajin.. jemputla singgah dan baca apa yang ada dalam web tue. moga boleh dijadikan pedoman. 

     Tadi aku baca bab nie..


    Saudaraku,

    Sering, barang-barang precious milik kita, tidak akan kita serahkan kepada orang lain selagi kita sendiri yang “merasmikannya.” Kereta baru, biarlah kita puas memakainya, barulah kita izinkan diguna pakai oleh orang lain, misalnya. Atau, langsung tidak diberi pinjam pada orang, lantaran betapa precious-nya ia kepada kita. Atau handset baru, izinkan aku membelek-belek dan merasakan “aura kepuasannya” dahulu, sebelum dikau ku benarkan untuk melihat dan membeleknya. Itulah perasaan common kebanyakan daripada kita.

    Nah, dalam soal wanita, kenapa kau mahu izinkan wanita yang bakal kau nikahi itu, pernah “dimenangi” hatinya sebelum dirimu? Nah, benarkah kau sanggup hidup dalam sebuah comparison antara dirimu dan kekasih lamanya, baik dalam soal romantika, baik dalam soal kehenseman, baik dalam soal sifat caring, bilangan semut yang tidak mati dipijaknya, sama ada hal itu ia rahsiakan atau kongsikan bersamamu? Dan kalau kau tidak sanggup, mengapa pula kau mahu cemarkan “keperawanan hati” insan yang mungkin dikemudian hari, bahkan tidak menjadi milikmu? Kau sudah pernah bertakhta di hatinya, sebelum lelaki bernama suaminya “merasmikan” cinta hatinya?

    Kerana itu wahai saudaraku, marilah kita betulkan sistem percintaan kita, bahawa tiada yang namanya cinta, melainkan dalam perkahwinan.

    “Pada hari ini dihalalkan bagimu yang baik-baik. Makanan (sembelihan) orang-orang yang diberi Al Kitab itu halal bagimu, dan makanan kamu halal pula bagi mereka. (Dan dihalalkan mengawini) wanita-wanita yang menjaga kehormatan di antara wanita-wanita yang beriman dan wanita-wanita yang menjaga kehormatan di antara orang-orang yang diberi Al Kitab sebelum kamu, bila kamu telah membayar maskawin mereka dengan maksud menikahinya, tidak dengan maksud berzina dan tidak (pula) menjadikannya gundik-gundik. Barang siapa yang kafir sesudah beriman (tidak menerima hukum-hukum Islam) maka hapuslah amalannya dan ia di hari akhirat termasuk orang-orang merugi.”
    (Surah al-Maidah [5]:5)

    Perkataan “akhdan” inilah –menurut Fatwa Islam Online- yang dimaksudkan sebagai “couple”, “boyfriend-girlfriend”, atau, dalam bahsa Jermannya, “gewe” (haha..acah je..). Ertinya, memang Islam telah melarang sejak awal wanita itu sekadar dijadikan “akhdan” oleh kita, melainkan telah ditanamkan hasrat sejak awal untuk memperisterikannya. Dan hasrat untuk menjadikan wanita itu isteri, hanya bisa dipercayai, kalau memang sudah ada persediaan ke arahnya. Maka, tempoh percintaan yang panjang seperti 5 ke 6 ke 7 atau 10 tahun untuk bernikah, adalah sebuah dusta percintaan yang nyata. Pernikahan inilah yang menjadi absorber yang menahan vibration gejolak jiwa manusia.

    “Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah Dia menciptakan untukmu istri-istri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikan-Nya di antaramu rasa kasih dan sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berpikir.”
    (Surah ar-Rum [3]:21)

    renung renungkan ya sahabat.. dan selamat beramal! ;)  aku hanya berkongsi apa yang aku ada.





    Thursday, November 11, 2010

    tiada kata sechantek bahasa

     
    Tiada kata secantik bahasa
    Untuk ku puji adinda
    Tiada gambar secantik lukisan
    Nak ku tunjuk perasaan

    Oh... dinda puspa gemala
    Mengharum jiwa
    Hmm...
    Dinda puspa gemala
    Mustika kanda...

      Namun musim berubah
    Suasana bertukar
    Tapi ikatan mesra
    Sikit pun takkan longgar
    Tiada kata secantik bahasa
    Untuk ku puji adinda
     
     
    kalo korang tengok History Channel yang kat Astro tue.. 555, kat situ ada le cite dia masa akhir hayat orang layan dia cam tin saden je. cane?.. dah naseb arwah. bile dah meninggal nie baru la terhegeh² nak bagi Tan Sri la, ape laa.. kannn? dah naseb badan~ 

    ..al- Fatihah buat beliau..

    Tuesday, November 9, 2010

    jegala student nak exam..

    anda PASTI TERsenyum! tak caya.. baca sampai abesh~ ;)


    1. Membaca tanpa menghiraukan sekeliling. Yang kepoh jadi pendiam. (orang masuk keluar bilik pun tak perasan, kalau orang tanya pun muka pandang nota je, jawab pon nak tak nak. Kalau jalan.jalan tersepak batu tu, reaksi dia lambat sikit. Sebab otak full load )
     
    2. Membaca dengan kadar yang cepat. (entah faham ke tak belakang kira, sebab nak jawab subjektif, hentam pon boleh, yang penting ada point nak goreng )

     
    3. Nak turun café tu fikir 2,3 kali. Tak pun sekali sehari je. Tu pun bungkus.cepat. jimat masa makan kat bilik. Sambil makan boleh membaca apa yg patut.

    4. Time nak exam baru laaa nak full semayang(harap2 sahabat disini tak begini la). Solat sunat sampai nak batal air sembahyang. Doa macam.macam. (dan.dan. tapi alhamdulillah)

    5. Agak yang nak mereng tu start la nak bukak mp3 volume paling sakit telinga. Tapi time ni memang tak sakit telinga. Sebab sakit otak lebih dari sakit telinga.

     
    6. Masa tidur pon boleh terbayang-bayang yang baca tadi(ada tu siap ambik handout letak tepi bantal. Moga-moga dapat buat daya serapan terus lagi bagus.

    7. Masa borak dengan kawan pun cakap pasal pelajaran je. (ni part tak leh blah la. Time mandi pun ada yang tanya-tanya. Dahsyat.)

    8. Kalau main message tu balas sikit.sikit je. Pendek pendek. Tak de mase nak fikir taip panjang.panjang.

    9. Sebab nak exam duduk dalam bilik je. Mengadap handout, buku, nota.nota. (jadi beruang kutub, sampai rambut serabai pon tak perasan) selalunye merayau g bilik orang. Tak pun kluar. G main bowling lah. Tgk wayang lah. Pantang ade mase terluang.
    Nak buang sampah pun terbawak pen. (ni kes cuak sangat ni)

     
    10. Agak2 stok megi tu habis kot untuk orang yang gila study. Jimat masa nak turun café masak air je pastu letak megi. Nak budak pandai sikit tak makan megi. Minum milo. Makan biskut hup seng ke, nestum ke. Roti memang dah prepare dah. Suruh mmber beli.

     
    11. Nak bukak facebook rasa tak senang gila. Perghh. Membazir.masa. (time ni memang tertekan gila. Kena berperang dengan diri sendiri nak bukak facebook, formspring,blog . Sebab laptop depan mata. Kabel/wifi kat sebelah je. Exam minggu depan. Nanti duduk depan facebook memang buku OFF9 terus.)

     
    12. Time ni ah baru bukak buku tebal. Bukak kamus tu yang tak tahan tu. Masa lecture dulu tak faham tak de hati pulak nak bukak kamus kan. ;P

     
    13. Asyik-asyik tengok jam je. Sampai tak cukup jam handphone, jam tangan. Tanya lagi mmber sebelah. Haihhh. Keliru sangat budak nih.

    14. Stok Nescafe, kopi tongkat ali, kopi mak dara, cucu dara semua memang ade lah. Nak stay up.

    15. Hah. Ni memang sure. Meja studi bersepah gila. Mana dengan highlighternya. Pen biru, hitam , merah. Kertas-kertas memang confirm bersepah punya. Agak2 ade nota yang hilang tu mula nak naik angin. Buku semua terbukak. Kalau ada buku tambahan dari library tu semua nak dibukaknya serentak. Ada tu 4,5 buku serentak bukak.

    16. Masa ni lah status facebook, blog “mintak maaf. Doakan exam nanti”

    17. Muka blurr je. Sebab otak dah full tank. Makan sorang-sorang pon dah tak heran. Sebab tak nak membazir mase lepak ramai-ramai. Nanti ade je bende nk borak.

     
    18. Kalau nak cakap pon tersasul-sasul. Salah cakap. Pastu cakap benda merepek je. Muka dah la cam zombie. Cakap merepek.repek sebab otak fikit handout, nota tak baca lagi vs nak jalan-jalan. Nak borak.borak. sampai satu tahap rasa nak rebus buku dengan handout semua. lagi merepek die cakap sebenarnye, lagi banyak topic die tak cover tu.

     
    19. Time ni jugak lah baru terfikir kenapa lah aku tak study awal2. Kan senang. Haihh. Pastu ada pulak yang buat azam untuk semester depan. Tak nak buat dah macam sem sekarang. *padahal tiap2 sem azam sama. Tak berubah gak. Tak pun menjadi semangat dia masa awal sem je. Sampai minggu ketiga dah hancusss.

    Konklusionnya: jangan usik budak nak exam. Cepat je die nak naik darah. Sebab hormone dia semua tengah berlaga-laga. Otak pun dah overload.


    p/s: kalo aku la.. yang bold tue la TERjadi. haha. ;)



    Temasek Part i..
















    gambar² nie da di 'resize' kan.. supaye kecik. kalo xresize pon.. canie jugak keadaan nye.
    ade gambar yang xbesh mata memandang tue, jangan tengok lame².. penin nanti! 

    enjoy! 
    ;)

    p/s: kalau rase² nak tengok gambar nie real.. juz klik kat image tu or klik kat sini. kat sini mungken xjelash. :)