Friday, October 9, 2009

it is still a sin ke?

Wahai mereka dan mereki, sebOt perkataan cinta sesama manusia 2 mmg la sangat senang, tapi nak laksanakan amatlaaaa payah. becinta bukan jadi tiket yang menghalalkan kOrang serahkan jasad kehormatan kOrang. bukan jugak bermakna kOrang da pOn jadi juara & nOrmal sebagaimana insan laen y becinta (kOrang da paam ke erti cinta yang sebenarnya?). kOrang rosak kerana cinta? - 2 adalah kesalahan kOrang sendiri di dalam menterjemahkan cinta yang suci dan abadi. semakla balek adatnya bagaimana Rasulullah salurkan perasaan cinta.

kalO bebaloi dengan bercinta, kOrang dapat rase edOp bahagia serta mendapat keredhaan Allah kerana matlamat kOrang jelas, kOrang sedia redha dengan kemungkinan y akan belaku serta x salahkan taqdir, perjalanan cinta xmelanggar batas syarak. Maka silalah untuk bercinta.

Fikirkan.. dalam masa becinta, bagaimana hubungan kita dengan Allah dan manusia serta makhluk yang laen? semakin baik ataupun semakin jauh dan terus menjurang. adakah ia menjadikan kita hamba Allah y bertaqwa ataupun hamba ALlah yang derhaka?..

pk² kan..
&
selamat beramal!

p/s: aq bukanla baek sangat, tapi.. bile aq dOk peratikan keliling aq.. aq dpt idea utk tules canie.. xsalahkan kalO nak berkOngsi ape y kite ade~ jgn jadi kedekut.. xberkat ape y kite ade selama nie. engatla ye kite sesame.. xde sape y bOleh ubah kite, melaenkan diri kite sendiri..

4 comments:

 1. yup. cinta itu membutakan org. cinta kerana nafsu takkan kekal. tapi payah untuk bercinta menurut Islam melainkan cinta selepas bernikah~ itu sahaja cara yg selamat n diberkati Allah~ insyaAllah..

  ReplyDelete
 2. ada orang kata cinta tu hormon semata mata...so des ka?

  ReplyDelete
 3. soffea: betol betol~ tp zmn skarang da laen la. xde sape nak bcinta slepas kawen. hye minoriti saje y mmpu~ majoriti nye.. bcinta sblom kawen.. ^^

  ReplyDelete
 4. aidebb: i dunno, but i would say yesh! haha

  ReplyDelete

Terima Kaseh daun keladi.. rajen nanti komen lagi ;)